vineri, 1 iunie 2012

Model german - educaţia duală


Modelul educaţional pe baza căruia economia germană se bucură chiar şi în situaţii de criză de succes, este un bun exemplu de urmat pentru statele europene.

Studiind în detaliu sistemul german, conform unui material Forbes, iată cam care ar fi paşii de urmat - prima lecţie este educaţia duală, care, dincolo de sistemul de învăţământ general şi vocaţional, pune accent pe practica la angajatori. Nume mari precum, de exemplu Mercedes-Benz primesc până la 2.000 de ucenici anual, din care apoi, majoritatea rămân să lucreze în companie.

Evident nu doar în domeniul industrial este nevoie de oameni cu pregătire medie sau înaltă, de preferat fiind ca fiecare stat să conştientizeze necesitatea cooperării între mediul academic şi cel economic, pentru ca apoi să reuşească, printr-o colaborare corectă, să adapteze modelul german la cerinţele economiei naţionale respective.

Dacă Germania este bună în domeniul tehnologic, excelând prin fiabilitate şi excelenţă, şi o altă lecţie – nu se aruncă în tranzacţii riscante, de exemplu, Franţa, Marea Britanie şi SUA, au mizat pe domenii precum serviciile financiare.

Făcând un exerciţiu rapid, sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră aţi descoperit uşor o serie de domenii în care şi România îşi poate implica actorii spre o reală dezvoltare… 

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: